“Ik ben en blijf een echte techneut!”

  Jeroen Mast kocht als 17-jarige een splinternieuw, maar total loss, zeiljacht om zijn droom te verwezenlijken: zeezeilen! Hij stopte met zijn opleiding en herstelde het zeiljacht in anderhalf jaar stukje voor stukje en voer over meren, zeeën en de oceaan. “Een avontuurlijke periode, waarin ik merkte dat het niet alleen het zeilen was waar ik energie van kreeg, maar het zelfstandig maken van iets; iets creëren en waarde toevoegen aan een product wat ook echt functioneert”, vertelt hij.
  Jeroen Mast

  Jeroen Mast

  Oprichter van SPECTO Aerospace en managing director van de vestiging in Lelystad

  Nu, 30 jaar later, doet de oprichter van SPECTO Aerospace nog steeds waar hij als jongen blij van werd. Hij bedenkt samen met zijn medewerkers oplossingen voor uitdagende technische vraagstukken. “SPECTO is een hightech ambachtsbedrijf met als doel vliegtuigen zo snel mogelijk weer op de lijn te krijgen. De vliegtuigfabrikant bepaald hoe iets moet worden gerepareerd, maar wij ontwikkelen vaak zelf specifieke tooling waarmee wij het werk uitvoeren”.

  Vernuftig en inventief

  De foto van de zeilboot, waar hij nog steeds regelmatig op zeilt, in zijn werkkamer herinnert hem aan zijn keuze voor de techniek en het ondernemerschap. “Bij SPECTO zijn we vernuftig en inventief en verzinnen we met elkaar oplossingen voor vragen vanuit onze technische werkplaatsen.’Luchtvaart is een internationale wereld waarin zelfredzaamheid wel belangrijk is”.

  “SPECTO heeft twee locaties: Lelystad-Airport en Airbase Woensdrecht. In Lelystad repareren we meer dan 1000 vliegtuigonderdelen per jaar. We zijn gespecialiseerd in alles wat met composieten en lichtmetalen constructies te maken heeft en dan met name vliegtuigneuzen (Radomes) en de stuurvlakken (Flight Control Surfaces). In Woensdrecht richten we ons op de reparatie van onderdelen van helikopters waarbij de focus ligt op herstel van Rotor Blades”.

  Kansen pakken

  “Na mijn zeilavonturen ging ik als freelancer aan de slag bij verschillende technische ondernemingen in diverse industrieën. Na 10 jaar kwam ik voor een opdracht terecht bij de Koninklijke Marine, waarbij ik op Marine Vliegkamp Valkenburg in aanraking kwam met het onderhouden en repareren van onderdelen van de Orion-verkenningsvliegtuigen. Toen ik daar rondliep, viel het me op dat het licht in de composietenwerkplaats vaak uit was. Ik kreeg te horen dat het moeilijk was om composietspecialisten te vinden. Met mijn ervaring in de jachtbouw én gestructureerde manier van werken, zag ik dit als een kans en dompelde ik mij onder in de wereld van vliegtuigcomposieten en alle regelgeving die daarbij hoort”.

  “Wat mijn ogen zagen, maakten mijn handen. Ik begreep het product en fantaseerde over de vele mogelijkheden, vooral ook als ondernemer. Gestructureerd werken en je houden aan strikte regelgeving in combinatie met creativiteit, innovatie en ambacht maakt dit werk voor mij fantastisch”.  Als je ziet met hoeveel vakmensen wij dagelijks klanten helpen… Mooi is dat!

   

  Een echte techneut

  “Ik startte het bedrijf SPECTO (Latijns voor “goed kijken, waarnemen”…oog voor detail dus!) en kreeg na een lang en intensief traject eind 2007 de lang verwachte Europese luchtvaarterkenning toegewezen (EASA Part145). We groeiden, maakten naam en ik trok deskundige mensen aan die meewerkten in de gespecialiseerde werkplaatsen. Later breidde mijn team uit met mensen die mede het management op zich namen. Ik kwam er namelijk door de jaren heen  achter dat ik het best tot mijn recht kom als ik bezig ben met bedrijfs- en technologieontwikkelingen, en minder met het day-to-day management. Ik ben en blijf een echte techneut!’.

  “Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een internationaal werkend bedrijf met ruim 60 medewerkers waar we trots op zijn. We zijn in staat om oplossingen te vinden voor uitdagende vragen, we denken en kijken vooruit en we hebben een geweldige klantportefeuille waaronder grote internationale vliegtuigbouwers en luchtvaartmaatschappijen. Waarom ik mijn trots niet van de daken schreeuw? Dit heeft vast te maken met mijn gedreven, maar ingetogen karakter. Mooi is dat er ook mensen aan boord zijn die juist dát aspect leuk vinden en SPECTO op professionele manier helpen promoten”.

  Het verschil maken?

  Wil jij ook verantwoordelijk werk met veel vrijheid, ben je precies en heb je technisch inzicht? Solliciteer dan snel.

  Bekijk vacatures